1 Şubat 2017 Çarşamba

İstanbul'da Suriye Mutfağı ; Tarbush Restaurant

Tarbush uzun zamandır yazmak istediğim bir yerdi. Bir ülkenin mutfağını anlamak için ciddi anlamda sadece lokal lezzetler yemek lazım bence. İşte Tarbush ile Suriye mutfağının inine giriyorsunuz arkadaşlar 😁 Yaşanan iç savaş sebebiyle malumunuz ciddi bir göç yaşandı. Ve İstanbul'un Yusufpaşa bölgesi en fazla göç alan bölgelerinden biri. Bir halk kendi kültürünü yaşatmak için her daim ilk olarak mutfağına ağırlık veriyor ve ondan vazgeçmiyor nereye giderse gitsin. İşte Aksaray-Yusufpaşa hattında bu durumu çok iyi gözlemliyorsunuz. Suriye'liler yemek konusunda çok iyi tutunmuş durumdalar. Bölgede ki fast food ve restaurantlara baktıkça oldukça fazla Türk'ün de bu yemekleri büyük bir iştahla yediğini görebilirsiniz bkz. Nazlı 😁 Benim bu yemekler ve kültür hakkında rehberim çok iyi , ben şanslıyım. Fakat ilk defa tadımlayacak olanlara tek tavsiyem direk falafele gömülmeyin derim. Çünkü herkesin aklında ilk olarak humus ve falafel canlanıyor. Yooook öyle değil işte. Ablanız şimdi işin inine girecek bekleyin.
Öncelikle birazdan göreceğiniz fotoğraflar için affınıza sığınıyorum çünkü çok kaliteli değil. Gittiğimiz gün oldukça kalabalıktı ve ben hala insan içinde ayağa kalkıp fotoğraf çekme konusunda baya utangacım , geçemedi ne yapayım😁
Ortama girdiğinizde ilk bir Şam'ın orta yerine mi düştük ya oluyorsunuz çünkü Türkçe'ye dair tek kelime duymuyorsunuz. Ama menünün bir Türkçe/Arapça 2 seçeneği var tabi ki. Garsonlarla anlaşırken de yemek isimleri konusunda bir sorun yaşamazsınız. Şakır şakır Türkçe konuşmuyorlar ama temel olarak sorun yok. Zaten yardımcı olmak için cidden çok çaba harcıyorlar. Ama ben size zaman harcatmayacağım dostlarım ve ne yiyeceğiniz aha buraya yazacağım 😁 
 Buraya bende her zaman torpilli olan ve bu sebeple ilk sıraya giren Fetteh ile başlıyorum.
Yaz kızım içindekiler ; Nohut , tahin , yoğurt , sarımsak(çook sarımsak) , kimyon , tuz-karabiber, limon tuzu ve kızarmış yufka ekmeği.
Fetteh'in 2 seçeneği var etli/etsiz.
İkisi de çok çok çok lezzetli. Fotoğrafta ki etli olan. Kavrulmuş kıyma var sadece. Tek problem sofrasında neredeyse içine tahin katılmış tencere yemeği hiç olmayan bizler için son kaşıklarda tahin tadı hafif rahatsız etmeye başlıyor. Ama tahinden pek haz etmeyen ben bile acımadan yediysem , tahin seven biri için gözyaşartıcı olabilir. Hafif sıcak servis ediliyor Fetteh ve gerçekten tek başına bile inanılmaz bir lezzet. Ayrıca evlerde de dahil olmak üzere Fetteh varsa yanında kesinlikle taze nane,domates,soğan, turşu getiriliyor. 
Geldik diğerlerine ;
Hepsini yemiştin diye bağırırdıııııım.
Şimdi en üstte görmüş olduğunuz salata Fettuş salata. Lübnan'a özgü diye bilinir ama biraz araştırınca zaten görüyorsunuz ki bütün yemekleri neredeyse aynı. Tek fark Lübnan'lıların yemekleri biraz daha ekşi ve taze yemeyi tercih ederken , Suriye'lilerin daha yağ ve baharat sevdalısı olması. Yemekler aynı ama doku farklı diyelim. Fettuş salataya aşığım diyebilirim. Aslında çok bir esprisi yok evet. Taze bebek marul , domates , salatalık , soğan , nar ve kızarmış yufka ekmeği. Ama asıl mevzu nar ve salata sosunda. Zeytinyağ, nar ekşisi , bolca sumak. Üzerine nar tanelerini de serpiştirince ortaya mükemmel fresh bir şey çıkıyor. Hastasıyız.
Sol tarafta ki o minik ortası delik küçük aşkımstarlar ise tabi ki Falafel.
Bakın benim kırmızı çizgim falafel olabilir ciddiyim. Öyle seviyorum. İstanbul'da en az 15 farklı yerde falafel yedim. Buradan daha iyisini yapan yok emin olabilirsiniz. Üzerine tabi ki biraz sumak atmışlar. Yanında ki o minik beyaz sos ise yoğurt-tahin- sarımsak üçlüsü. Bu 3 lüye alışsanız iyi olur çünkü o sos her yerde arkadaşlar HER YERDEEE.
Sağ tarafta kalan ise bizim en aşina olduğumuz lezzet Kibbeh. Yani bizim içli köfte. Fakat şöyle biz mevzu var. Suriye'li arkadaşımın bahsettiğine göre Tarbush'ta yapılan Şam tarzı kibbeh. Bu sebeple bizim içli köftenin neredeyse aynısı. Halep usulü daha başka ve çok daha güzelmiş. Daha yiyemedik. Onu da yeriz 😁 Kibbeh efsaneydi tabi ki. Sıcacık geldi. Tek sorun içinde ki ceviz taneleri baya baya dişe gelir haldeydi. Ama löplöp gidiyor yani arkadaşlar buna takılmayın 😁
Diğer bir lezzete geçersek ;
Görmüş olduğunuz pilavın ismi Kabseh ve yanında tavukla getiriliyor. İçinde köri , tarçın ve hafif zerdeçal var. Kaju fıstığı ve üzüm konuluyor üzerine. Fetteh'in de içine kaju koydukları oluyormuş. Ama bende sadece bu pilavla iyi gidiyor kaju falan. Masanın yıldızlarından bir tanesi şu tavuktu. O kadar iyi marine edilmiş ve pişirilmişti ki , bayıldık. Ama Kabseh konusunda ben pek emin değilim. Farklı bir yerde daha kabseh yedim ve içinde kırmızı biber ve havuç vardı , o bundan çok daha başarılıydı. Ve biraz tarçın olayının ucu kaçmış gibiydi. Belki ben tuzlu yemeklerde şu tarçın olayını pek sevmediğimden olabilir. Siz kesinlikle deneyin , en lokal tatlardan biri çünkü.
Ve son olarak bizimde oldukça bildiğiniz bir tat var ;
Humus😍
Gerçekten humusu oldukça iyi yapıyorlar. Özellikle falafeli bandırıp yediğinizde beni anacaksınız 😁
Tarbush'a gitmek baya kolay. Eminönü'nden travmaya binip Yusufpaşa durağında indiğinizde tam karşınızda kalıyor. Mekan olarak çok beklentiniz olmasın. Salaş ama temiz bir yer. Sizde benim gibi ''mühim olan lezzet' diyorsanız kesinlikle uğramanızı tavsiye ederim.



2 yorum:

  1. Bir yandan bu efsane mutfakları keşfetmek isteyip, diğer yandan çekinip ne yiyeceğini bilemeyenler için şahane bir rehber olmuş, artık en kısa zamanda!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melis'cim çok teşekkür ederim ! Evet en kısa zamanda geldiğinde gidiyoruz !! :))

      Sil